Pers

Pers

Persbericht introductie Vliegerplein

PERSBERICHT BURGERPLATFORM VLIEGERPLEIN

 

Negen verschillende actiegroepen richten het apolitieke burgerplatform Vliegerplein op. We streven met burgers naar een kwalitatievere invulling van de luchthaven van Deurne. Sinds de zakenluchthaven een toeristische luchthaven werd in 2015, is de hinder voor Antwerpenaars ontzettend toegenomen. Dinsdag 21 juni om 20 u stellen we dus het burgerplatform Vliegerplein voor in jeugdhuis Sorm in Deurne en lichten we onze toekomstplannen toe.

 

De luchthaven van Deurne transformeerde in 2015 onder uitbater Egis van een zakenluchthaven naar een toeristische luchthaven. Dit ging in tegen alle vroegere beloftes van de overheid. Door deze toename van vluchten, vooral met grote vliegtuigen, is er veel meer hinder (schadelijk ultrafijn stof, lawaaihinder, geldverkwisting, …) voor alle Antwerpenaars, en zeker ook voor de buurtbewoners. Daarom richten wij het Burgerplatform Vliegerplein op. Wij, dat zijn negen verschillende organisaties die hun krachten bundelden:

 

•facebook Antwerpen Leefbaar

•Groenenhoek Leeft

•Hart boven Hard Antwerpen

•Natuurpunt Land van Reyen

• Parkhaven

•VATUV

•Verlenging nooit

•Straatcomité Bouwhandelstraat

•Vremde ook Vooruit

 

Belangrijk: wij zijn een apolitiek burgerplatform, wij zijn aan geen enkele politieke partij verbonden! We verenigen actiegroepen, burgerbewegingen en individuele burgers die een dialoog en onderbouwde studie willen opstarten naar maatschappelijk, economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde alternatieven voor de luchthaven van Deurne.

 

WAAROM?

-Omdat de gezondheid van alle Antwerpenaars er onder lijdt. Bv. ultrafijn stof dat vrijkomt na kerosineverbranding, schiet recht je bloedbaan in bij het inademen.

-Omdat het geld van de belastingbetaler gebruikt wordt voor dit megalomaan uitbreidingsproject terwijl je met de Diabolo-treinverbinding op 25 min in de luchthaven van Zaventem staat.

-Omdat dit een luchthaven is die door de overheid ingekleurd werd met finale bestemming parkzone.

-Omdat het aantal vluchten met grote vliegtuigen boven stedelijk gebied zorgwekkend snel stijgt sinds de privatisering van de luchthaven door de Vlaamse regering.

-Omdat Egis, de Franse uitbater, niet wakker ligt van problemen voor de Antwerpenaars.

-Omdat het aantal klachten tegen de luchthaven snel stijgt. In 2014 waren er maar 46 klachten, in 2016 al 1885.

 

DAAROM besloten de verspreide actiegroepen (allen rond de luchthaven gelegen) om de handen in elkaar te slaan voor het eerst in 45 jaar.

 

 

Op dinsdag 21 juni nodigen we iedereen (journalisten, Antwerpenaars, burgers, ondernemers,…) uit op onze meeting waar we het Burgerplatform Vliegerplein en onze plannen zullen voorstellen. Dit gaat door in jeugdhuis Sorm, Victor De Langhestraat 71-73 om 20 u in Deurne. Elke constructieve inbreng is gewenst, iedereen is dus welkom. Het uitgebreide persdossier met meer achtergrondinformatie vind je in bijlage.

 

U kan ons contacteren via

Piet Deroeck 0476/86 00 31

contact@vliegerplein.be

#BurgerplatformVLIEGERPLEIN

 

We zien u graag dinsdagavond op onze eerste bijeenkomst terug, tot dan!

 

Met vriendelijke groeten,

 

Het Burgerplatform Vliegerplein